Klik op het plaatje van de video die u wilt bekijken

Luchtverontreiniging (algemeen)    
hq720  

Benelux

De Benelux-landen werken samen om de luchtkwaliteit te verbeteren

     
luchtverontreiniging algemeen  

National Geographic

What is air pollution? Learn how greenhouse gasses, smog, and toxic pollutants effect climate change, and human health.

 

     
universiteitNederland onzichtbaar probleem  

Universiteit van Nederland

Smog in onze Nederlandse lucht. Vooral de steden hebben er mee te maken. Waar komt die #smog ineens vandaan? En waarom zullen we er op zonnige dagen vaker last van hebben?

Luchtkwaliteitexpert Wouter Peters (Wageningen Universiteit | Rijksuniversiteit Groningen) legt het uit in deze video.

     
 Fijnstof    
fijnstof 1  

RIVM

Wat is fijnstof? En hoe meet je het?

     
fijnstof 2  

NOS

Wat is ultrafijnstof en hoe gevaarlijk is het

     
who airpollution  

WHO

Air pollution is an invisible killer that lurks all around us, preying on the young and old. Learn how it slips unnoticed past our body's defenses causing deaths from heart attack, strokes, lung disease and cancer.

     
 Stikstof    
 stikstof  

NTR

Wat is stikstof? Stikstof is overal om ons heen. Maar in Nederland zorgen onze veestapel en uitlaatgassen voor een teveel aan stikstof in de lucht. Slecht voor het milieu, de biodiversiteit en mensen met longklachten

     
stanford 1  

Stanford Woods Institute for the Environment

Het verbeteren van de gewasopbrengst is een belangrijke manier om ervoor te zorgen dat we genoeg voedsel hebben om een groeiende bevolking te voeden. Het is al lang bekend dat stikstofoxiden schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid, maar hun effecten op gewassen zijn onvoldoende onderzocht. Uit onderzoek onder leiding van David Lobell blijkt dat in gebieden met grote hoeveelheden stikstofoxidevervuiling de gewasopbrengsten aanzienlijk afnemen. Hieruit blijkt dat het verminderen van de vervuiling door stikstofoxiden niet alleen goed is voor het klimaat en de gezondheid, maar ook voor de voedselzekerheid.

     
universiteitNederland stikstofprobleem  

Universiteit van Nederland

Nederland heeft een stikstofprobleem: boeren mogen niet meer uitbreiden, nieuwe woonwijken worden uitgesteld en Lelystad Airport mag voorlopig niet worden gebouwd. De stikstofuitstoot moet eerst drastisch worden verminderd. Maar wat is #stikstof eigenlijk? En waarom vormt het een probleem? Prof. dr. ing. Jan Willem Erisman (Vrije Universiteit) legt het aan je uit.

     
 Houtstook    
houtstook 1   

Nieuwsuur

Houtkachels. 23 procent van alle fijnstofuitstoot in ons land is afkomstig van houtkachels, blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM. Jaarlijks overlijden naar schatting zo'n 3000 mensen aan de gevolgen van die fijnstofuitstoot. En nog eens 1 miljoen mensen in Nederland ervaren flink veel overlast. Zij ademen slecht en hebben een branderig gevoel in hun ogen.

     
Luchtvervuiling en Covid    
 who airpollution covid  

WHO Science in 5 Minutes

What have we learned about air pollution and COVID-19? Learn about six air pollutants that are harming your health. Dr Maria Neira explains findings from WHO’s new air quality guidelines in Science in 5.

     
Biomassa    
biomassa  

Comite Schone Lucht

Een pleidooi om houtige biomassa te verwijderen uit de EU Directive.

     
Stank    
promo website deurne  

Zembla: Wet beschermt onvoldoende tegen stankoverlast

Megastallen en veehouderijen moeten stankoverlast zien te beperken. Daarvoor bestaat sinds 2007 de Wet geurhinder en veehouderij. Maar uit onderzoek van Zembla blijkt dat deze wet burgers onvoldoende beschermt tegen stank en de uitstoot van ziekmakende fijnstof en ammoniak. In het Brabantse Deurne – waar de veedichtheid ongekend hoog is - strijdt een groep bewoners al 12 jaar voor een gezond leefklimaat. Tot nu toe tevergeefs. In twee afleveringen onderzoekt Zembla de strijd tussen burgers, boeren en bestuurders. In deel één van dit plattelandsdrama ontdekt Zembla hoe een ‘criminele’ wet de kiem legt voor een conflict dat steeds surreëler wordt. Dit is een samenvatting van de uitzending 'Stank en strijd - deel 1'.